Boya Nasıl Yapılır Fırça Ve Rulo İzleri Nasıl Geçer ?

Sosyal Medyada Paylaş

Boya kış bitiminde bahar temizlikleri başlamadan ilkbaharın başlarında yapılması ön görülse de genelde yaz aylarında daha hızlı kuruduğundan tercih edilir. Boya Nasıl Yapılır Fırça Ve Rulo İzleri Nasıl Kapanır Anlatmaya başlıyorum.

Boya Nasıl Yapılır?  Fırça ve Rulo İzleri  Nasıl Kapanır?

Boya yapıldıktan sonra pencere ve kapıların açılması, boyanın duvarda lekeli gibi görünmesini de neden olduğu görülmektedir. Yeni nesil boyalar koku ve kuruma zamanı açısından ortadan kaldırabildiler. 


Boya fırçası seçerken nelere dikkat etmeniz gerekir?

Boya fırçası seçerken 3 şey dikkat etmeniz ve özen göstermeniz gerekmektedir. 

  • Fırça kılı tipi
  • Boyadığınız zemin
  • Kullandığınız boya tipi

Solevent (Yağlı) bir boyamı kullanıyorsunuz buna uygun bir fırça kullanmanız gerekmektedir ya da kestirme yapacaksanız kestirmeye uygun bir fırça kullanmanız gerekmektedir. 2 tip fırça tipi vardır. Doğal ve sentetik fırçalar arasındaki fark kıl tiplerindendir. Yağlı boya yapacaksanız doğal veya karma fırça kullanmanız gerekmektedir. Su bazlı (plastik) boya yapacaksanız sentetik fırça seçmenizde yarar vardır. Bu kriterlere göre boya fırçanızı seçtiniz, peki boyanızı nasıl seçeceksiniz. 

Boya seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Kullanmış olduğunuz boyanızı inceltme işlemini su ile yapıyorsanız su bazlı boya yani plastik bir boya çeşidi kullanıyorsunuz demektir. Akrilik boya ve silikon boyaların genel adı plastik boya diye geçmektedir. Bu 3 boya çeşidi de su bazlı boya grubuna girmektedir. Kullanmış olduğunuz boyanın incelticisi tiner ise bu boya tipide sentetik bazlı boyadır. Bu boya grubu da yağlı boya olarak tanımlanır.  Boya alırken boya badana ustasından yardım almanızda fayda vardır.

Yağlı boya ve plastik boya arasındaki fark nelerdir?

Hızlı olarak maddeler halinde yağlı boya ve plastik boyaların artı ve eksilerini hızlı bir şekilde anlatmaya çalışacağım. 

Yağlı Boya Artı Özellikleri

  • Duvarda oluşabilecek izleri kapatabilir silerek kapatabilirsiniz. Islak olmayan nemli bir bez ile duvarda oluşabilecek izleri rahatlıkla silebilirsiniz. Bezinizde boya kalmayacaktır. 
  • Kapatma gücü yüksek olduğundan dolayı alt zemindeki boyayı rahatlıkla kapabilecektir.

Yağlı Boya Eksi Özellikleri

  • Yağlı boya kullanımı su bazlı boyaya göre uzmanlık ister.  Uygulaması biraz daha zordur. Tecrübe gerektirir.
  • Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişte önce duvar zemininizi fırçalamanız ve düzgünleştirmeniz gerekmektedir.
  • Yağlı boyada tiner kullandığınızdan dolayı evinizi iyi havalandırmanız gerekmektedir. İyi havalandırmadığınız takdirde sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz. Güncelerce tiner kokusu duyabilirsiniz.
  • Yağlı boya duvarlarınızın hava almasını engeller ve iyi bir ustalık göstermediğiniz takdirde duvarlarınızda çatlaklar oluşabilir.

Su Bazlı Boya Artı Özellikleri

  • Su bazlı boya çok kısa zamanda kurur ve koku yapmaz. Tiner kokusu olmadığından dolayı  plastik boya daha sağlıklıdır.
  • Plastik boyaların kalitesine göre küf tutmayan ve anti bakteriyel özellikleri olan çeşitleri de bulunmaktadır. Fiyat olarak biraz pahalı olsa da sağlık açısından bu tür boya almanızı öneririz.
  • Su bazlı boyadan yağlı boyaya geçişte astar istemez, direk geçiş yapabilirsiniz.
  • Su bazlı boyanın nefes olma özelliği olduğu için duvarlarınızda çatlama yapmaz.
  • Su bazlı boya ya da diğer adıyla plastik boya kullanımı ve uygulaması çok kolaydır. Su ve boya karışımını almış olduğunuz boyanın üzerindeki kullanım özelliklerine göre yaparsanız amatörler bile uygulayabilir.
  • Plastik boyalar kalitelerine göre Yağlı boyadaki gibi tam olarak silinebilir üretiliyorlar. Nem bez kullanarak duvarlarınızı silebilirsiniz. 

Su Bazlı Boya Eksi Özellikleri

  • Plastik boyaya göre boya kaplama alanı daha düşüktür. Yağlı boyaya göre daha çok kullanım ister. Eski boyanız koyu bir renk ise daha fazla kat boya kullanmak zorunda kalabilirsiniz.
  • Eski boyanız koyu bir renk ise Su bazlı boyanızı uygulamadan beyaz renk astar çekmenizde faydası olur.

Rulo ve Fırça İzleri nasıl Kapatılır?

Rulo ve fırça izleri boyanızı duvarlarınıza sürerken yanlış uygulama yaparken, seçmiş olduğunuz boyanın kalitesinden ya da fırçanızdan dolayı oluşan izlerdir. Boyanız da fazla inceltici yani su veya tiner kullandıysanız bu hata da duvarlarınızda izlere neden olacaktır. Duvarınızdaki eski boya koyu bir renkte ise o boyanızı kapatmak için kullanacağınız kat kat boya da izlere sebep olacaktır.

Rulo ve Fırça İzleri nasıl Kapatılır?

Çözüm: 

1-Duvarlarınıza uygulamak için almış olduğunuz boyanıza uygun rulo ve fırça seçimini iyi yapmanız gerekmektedir.

2-Duvarlarınız düz bir zemin ise boyanızın inceltme işlemini özelliklerine göre yapınız. 

3-Rulo ve fırça uygulamalarını düzenli ve aynı yöne doğru yani yukarıdan aşağıya doğru 1’ er metrelik sürümleri ile yapmanız gerekmektedir. Tavana yakın bölgeden aşağıya doğru olan uygulamadır.

4-Rulo ya ada fırçanızı zig zag olacak şekilde m ya ada w şeklinde sürünüz.


Bu 4 maddeye dikkat ettikten sonra, boya ve fırçanızı uygun şekilde seçtikten sonra ve havalandırmanızı da düzgün yaptıktan sonra herhangi bir sorun ile karşılaşmayacaksınızdır. Bu maddelere dikkat edip sorun yaşarsanız mutlaka bir konunun uzmanı boya badana ustasından bilgi almanızda yarar vardır. İyi çalışmalar. Bir boyacı lazım olduğunda ustahome.com dan size en yakın ustamızdan hizmet alabilirsiniz.

En Yakın Usta İçin Sektör, Şehir ve İlçenizi Seçin

Adres, şehir veya öneri kategorisini seçin
Adres, şehir veya öneri kategorisini seçin
Adres, şehir veya öneri kategorisini seçin