Halı Nasıl Temizlenir ?

Sosyal Medyada Paylaş

Bugün size halı nasıl temizlenir onu anlatacağım. Günlük kullanımda sıkça kullandığımız bir ürün olan halılar. Kendimizin ve çocuklarımızın sağlığı için temizliğine çok fazla önem göstermemiz gerekir. halı temizlenmediği zaman sağlığımızı ciddi şekilde tehlikeye sokar.

Halı Nasıl Temizlenir ?

Halılar genelde yün, akrilik, polyester, naylon ve polipropilen ipliklerden dokunurlar. Bu iplik çeşitlerinin hepsi bakterilerin sevdiği üreme ortamlarıdır. Halının üstüne düşen ekmek kırıntıları, çay lekeleri, kahve lekeleri ve yemek parçacıkları bu bakterilere güzel bir ortam oluştururlar. Ne kadar periyodik olarak temizlik yapsak ta  halıları süpürüyor olsak da halı zeminine yapışan toz ve bakterileri temizleyemeyiz.

Genelde bahar temizliği adı altında yaza girerken genel temizlik zamanlarında halıların yıkanması yapılmaktadır. En az yılda bir sefere mahsus halılarımızı yıkamamız veya halı yıkama firmalarına yıkatmamız gerekmektedir. Özellikle bebeğiniz var ise bebeklerin emekleme dönemlerinde bu sayıyı artırmanızda yarar vardır.

Gelişen teknoloji ile birlikte anti bakteriyel halılar üretilmektedir. Bu halıları da yılda az bir sefer yıkatmanızda fayda vardır.

Halıların yıkanma işlemleri evinizin tüm temizliğinden daha fazla zaman alıcı ve uzun süren bir uygulamadır. Halıların kuruma süreleri de fazladır. Bu işlemleri yaparken misafirlerinizin gelme tarihlerini iyi ayarlamanız gerekmektedir.

Halı Yıkarken Dikkat Etmeniz Gereken Konular

Halı yıkamalarınızda fırçanızı seçerken çok sert ve telli olmamasına özen gösteriniz. Bu tür fırçalar halınıza zarar verecektir. Halı saçaklarını fırça veya telli fırçalar ile temizlemeyiniz. Sert telli fırçalar bu saçak ipliklerini kopartacağı için ömrünü de kısaltacaktır. Halı yıkarken çamaşır suyu kullanmayınız. Çamaşır suyu gibi kimyasalların kullanımı telafisi olmayan sonuçlar doğuracaktır.

  • Yıkanacak halıyı elektrik süpürgesi ile süpürünüz. 
  • Halınızın üzerinde çay, kahve ve yemek lekeleri var ise su ve karbonatı karıştırıp lekeli bölgeye sürüp bulaşık süngeri ile ovalayalım.

Halı Temizliği Nasıl Yapılır ?

Halı yıkama şampuanları da kullanabilirsiniz biz arap sabununu öneriyoruz. Arap sabunu çok köpürdüğü gibi içindeki kimyasal oranı da çok fazla değildir. Arap sabunu kök boyası halılara ve yün halılara karşı gayet güzel reaksiyonlar vermektedir.

  • Halıyı 3 seferden fazla köpükleme yapılmamalıdır. 
  • Bol su ile durulamanızı iyi yapmanız gerekmektedir. Halı iyi durulama yapılmadığı takdirde tüyleri birbirine yapışacak ve halınızın ömrü azalacaktır. 
  • Halı düz zeminde kurumaya bırakılmaz. Mutlaka askı sistemi ile asarak kurutmanız gerekmektedir.   

Halılar direk güneş ışığına maruz kalacak şekilde kurutma işlemi yapılmalıdır. Bol hava alabilecek gölge alanlarda kurutulması gerekmektedir.

Yıkanan halılara 2 gün boyunca kurutma işlemi yapılması gerekmektedir.




En Yakın Usta İçin Sektör, Şehir ve İlçenizi Seçin

Adres, şehir veya öneri kategorisini seçin
Adres, şehir veya öneri kategorisini seçin
Adres, şehir veya öneri kategorisini seçin